Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Pasta z pieczonej papryki

31-01-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
pasta do chleba wegańska
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia papryki
20 porcji (1 porcja = 1 płaska łyżka)
Kalorie: 74 kcal
Białko: 1,78 g
Tłuszcze: 7,04 g
Węglowodany: 0,88 g

SKŁADNIKI:

4 papryki (po obraniu ok 450 g)

4 łyżki oliwy z oliwek

180 g tofu naturalnego

przyprawy: pieprz, sól, cynamon cejloński, harrisa, wędzona papryka


Smak pieczonej papryki jest niesamowity! Aromatyczny, intensywny i słodki! Idealnie podbijają go cynamon, pieprz, papryka wędzona i harrisa. Kremowej konsystencji dodaje tofu.

Do czego wykorzystać tą pastę?

  • Kanapki

  • Naleśniki

  • Dip do pieczonych warzyw

  • Dip do surowych warzyw

  • Dip do frytek: z ziemniaka czy batatów

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I TOFU

 

czerwona papryka

wegańsk apasta

pasta do chleba wegańska

 

WYKONANIE:

  • Oczyść i pokrój paprykę

  • Polej oliwą i dopraw solą

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut - skórka musi się nawet lekko przypalić

  • Pozostaw do wystygnięcia, przełoż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko (nie dodawaj już oliwy)

  • Do masy paprykowej dodaj rozkruszone tofu i przyprawy, zmiksuj

  • Przechowuj do 7 dni w lodówce w szklanym szczelnie zakręconym słoiczku.

 

SMACZNEGO

 

pieczona papryka


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz