Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-07-12

Pasta z bobu z olejem lnianym

WegańskiWegetariański


Czas przygotowania: 10 minut

5 porcji
Kalorie: 92,5 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 6 g

SKŁADNIKI

400 g ugotowanego bobu
30 ml oleju lnianego
20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
1/4 szklanki wody
sól morska jodowana


BÓB, to zdecydowanie mój ulubiony strączek.

 

Z niecierpliwością czekam cały rok na sezon, w którym można się zajadać tą zieloną fasolką na różne sposoby. 

 

Tym razem zdecydowanie przesadziłam podczas zakupów (zamiarem było mrożeniem w celu gromadzenia zapasów, ale miejsce w zamrażarce już się skończyło), więc musiałam wymyślić inny sposób niż sałatka (polecam z truskawkami i rukolą), kotlety z bobu, zupa krem i jako dodatek do dań głównych stanowiący najważniejsze źródło białka (przynajmniej w formie dania obiadowego).

 

Łapcie przepis na banalnie prostą w wykonaniu i przepyszną pastę z bobu.

 

PASTA Z BOBU

bób

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj bób do miękkości, pozostaw do wystudzenia

  2. Przerzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji

  3. W razie potrzeby dodaj więcej przegotowanej wody.

 

SMACZNEGO

 

Spróbuj też przepisów na pozostałe pasty

Pasta z zielonego groszku

Pasta z czerwonej soczewicy

Hummus z suszoną śliwką

Pasta z fasoli mung

Hummus z czarnuszką

Hummus z suszonymi pomidorami


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

5 porcji
Kalorie: 92,5 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 6 g

SKŁADNIKI

400 g ugotowanego bobu
30 ml oleju lnianego
20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
1/4 szklanki wody
sól morska jodowana


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN