Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-17

Aromatyczne pesto z rukoli w wersji na ostro

WegetariańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

1 opakowanie rukoli
20 g tartego parmezanu
po 1 łyżeczce: sól himaljska, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
 


WYKONANIE:

  1. Liście rukoli myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy,  czosnek przeciśnięty przez praskę  i pestki słonecznika - gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  4. Mieszamy do momentu zagotowania i dodajemy przyprawy
  5. Zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, dokładnie mieszamy

rukolowe pesto

Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce do 5 dni

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

1 opakowanie rukoli
20 g tartego parmezanu
po 1 łyżeczce: sól himaljska, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN