Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Roślinny burger i frytki z warzyw

21-03-2020 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Wegański
dobrakaloria bodyidea
Czas przygotowania: 20 minut
1 porcja zawiera:
Kalorie: 443,5 kcal
Białko: 30,5 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 36,1 g

SKŁADNIKI

1 burger DOBRA KALORIA

1 kalarepa (ok 100g)

1/2 selera (ok 225 g)

2 liście sałąty rzymskiej (20 g)

1/2 sztuki papryki (ok 75g)

4 g oliwy z oliwek

sól, pieprz, zioła (tutaj: majeranek, oregano, bazylia, kumin)

 


Próbowaliście kiedyś pieczonej kalarepy? Rety! Jest przepyszna! Delikatna, lekko słodkawa, ale dzięki przyprawom i ziołom niesamowicie aromatyczna i lekko pikantna. Niesamowita! Na pewno stanie się naszym ulubionym warzywem pieczonym w piekarniku.

 
Dania, które ostatnio przygotowujemy (przez ostatnie wydarzenia możemy jeść przygotowywane dania na bieżąco, a nie z 2-3 wyprzedzeniem i zjadać na zimno z pojemnika w pracy) wymagają ciut więcej niż 10 minut przyrządzania, jednak to nadal nie jest tak wiele abyście nie mogli sobie na to pozwolić nawet codziennie i przy normalnym trybie pracy.

 

3/4 naszego talerza zawsze stanowią warzywa. Pieczone, surowe, smażone, tarte, gotowane, miksowane - w różnej formie, ale są zawsze! Bazujcie na tej zasadzie, a żadnych minerałów ani witamin Wam nie braknie. Z konieczności pokazania Wam różnorodności i dostępnych fajnych składników w sklepach, pokazujemy połączenie składników - nieprzetworzonych wraz z już przetworzonymi (łatwo dostępnymi, ale nadal zdrowymi i o fajnym składzie).

 

Zapraszam Was po przepis na pieczoną kalarepę i seler, z roślinnym burgerem i sałatką ze świeżych warzyw

 

WYKONANIE:

  1. Kalarepę i seler pokrój na słupki

  2. Skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz, zioła)

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut, po tym czasie włóż do piekarnika burgera i piecz kolejne 5 minut (po 2,5 na każdej ze stron)

  4. W tym czasie pokrój sałatę, paprykę, skrop 1 łyżeczką oliwy, dopraw do smaku (sól, pieprz) i posyp koperkiem

 

 

Zerknijcie na pozostałe inspiracje z wykorzystaniem produktów DOBRA KALORIA:

KLOPSIKI

PRAWDZIWY BURGER

ROŚLINNE KIEŁBASKI

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie - kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz