Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Pieczone ziemniaki z rozmarynem - prawdziwy comford food

01-10-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
ziemniaki zapiekane

SKŁADNIKI:
400 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, rozmaryn

 

 


Ziemniaki są najpopularniejszymi bulwami w polskich domach.
Wykorzystujemy je do dań głównych, zup, kremów, frytek, puree.
Kroimy w talarki, słupki, frytki, półksiężyce, mielimy, przeciskamy przez praskę i trzemy...

Wybitnie smakują smażone, pieczone, gotowane...
Wydaje się, że pomysły na ich przygotowanie i podanie się nie kończą...
Na ziemniaczki zawsze jest dobra pora.
Wbrew obiegowej opinii nie tuczą, nie są odpowiedzialne za powstawanie oponki i nie trzeba ich eliminować ze swojego menu - nawet będąc na diecie.

Jeden z naszych ulubionych sposobów na ich przyrządzenie to właśnie pieczone ziemniaki z rozmarynem. By było ciekawiej wystarczy nadać im inną formę niż zawsze - np. ponacinać, by pod wpływem ciepła lekko się otworzyły. 

WYKONANIE:
1.Dokładnie myjemy i obieramy ziemniaki

2.Nacinamy 3/4 ziemniaka wzdłuż
3.Posypujemy solą, pieprzem, nacieramy oliwą
4.Układamy do naczynia żaroodpornego 
5.Posypujemy rozmarynem i wkładamy do piekarnika
6.Pieczemy ok 35 min w 180 stopniach

ziemniaki zapiekane

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i sportowym, mgr fizjoterapii i certyfikowanym trenerem personalnym. Na co dzień pracuję w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuję ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz