Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-01

Pieczone ziemniaki z rozmarynem - prawdziwy comford food

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

400 g ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, rozmaryn


Ziemniaki są najpopularniejszymi bulwami w polskich domach.
Wykorzystujemy je do dań głównych, zup, kremów, frytek, puree.
Kroimy w talarki, słupki, frytki, półksiężyce, mielimy, przeciskamy przez praskę i trzemy...

Wybitnie smakują smażone, pieczone, gotowane...
Wydaje się, że pomysły na ich przygotowanie i podanie się nie kończą...
Na ziemniaczki zawsze jest dobra pora.
Wbrew obiegowej opinii nie tuczą, nie są odpowiedzialne za powstawanie oponki i nie trzeba ich eliminować ze swojego menu - nawet będąc na diecie.

Jeden z naszych ulubionych sposobów na ich przyrządzenie to właśnie pieczone ziemniaki z rozmarynem. By było ciekawiej wystarczy nadać im inną formę niż zawsze - np. ponacinać, by pod wpływem ciepła lekko się otworzyły. 

WYKONANIE:
1.Dokładnie myjemy i obieramy ziemniaki

2.Nacinamy 3/4 ziemniaka wzdłuż
3.Posypujemy solą, pieprzem, nacieramy oliwą
4.Układamy do naczynia żaroodpornego 
5.Posypujemy rozmarynem i wkładamy do piekarnika
6.Pieczemy ok 35 min w 180 stopniach

ziemniaki zapiekane

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!