Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-18

Bezglutenowe pierniczki z batatem - błyskawiczne, smaczne i chrupiące

WegańskiWegetariańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 60 minut (wraz z pieczeniem)

80 małych pierniczków
Kalorie: 24 kcal
Białko: 0,5 g
Tłuszcze: 0,25 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

500 g batatów (waga przed ugotowaniem, po obraniu)
2 szklanki mąki kasztanowej
1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
12 daktyli świeżych (możesz użyć suszonych, ale dokładnie namocz przez zmiksowaniem)
2 opakowania naturalnej przyprawy do piernika (uwaga na skład)
4 łyżki siemienia lnianego
mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta (owsiana, ryżowa, pszenna - jaką wolisz)


Czerpiąc z kulinarnych inspiracji przepisów Vegenerata Biegowego, czyli Przemka Ignaszewskiego, z którym mieliśmy okazję wspólnie gotować w Pole do popisu recenzja szalonych warsztatów kulinarnych 

Trochę dodaliśmy, ciut odjęliśmy, dosypaliśmy i pokombinowaliśmy aby były bardziej nasze, więc możemy podsumować, iż ten przepis na 3 matki - Przemek, Radek i ja :)

Przejdźmy do konkretów. Przepis jest idealnym gdy nie macie czasu na wcześniejsze przygotowanie pierników. Te są chrupiące, miękkie w środku (jeśli zapieczecie je krócej) i niesamowicie aromatyczne. Zerknij:

Bezglutenowe pierniki z batatem, mąką kasztanową i daktylami w roli głównej - pyszne, proste i szybkie w wykonaniu

 

WYKONANIE:

  1. Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w wodzie do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę.
  2. Daktyle miksujemy na gładką masę (jeżeli użyjesz suszonych to zalej je najpierw ciepłą wodą na 30 minut)
  3. Siemię lniane mielimy i zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do momentu powstania klejącego glutka
  4. Do zmiksowanego batata i daktyli dodajemy sodę oczyszoną, mąkę kasztanową, żelek z siemienia lnianego, mleko i przyprawę do piernika
  5. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
  6. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, kroimy na mniejsze kawałki i wałkujemy podsypując mąką.
  7. Wycinamy pierniczki, które układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut

daktylowe pierniczki

słodkie pierniki

serduszka z piernika

pierniki z mąki kasztanowej

UWAGA: JEŻELI WOLICIE BARDZIEJ CHRUPIĄCE RADZĘ PIEC DŁUŻEJ, ALE UWAGA BO MOŻNA PRZEGAPIĆ MOMENT DYMIENIA :)

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut (wraz z pieczeniem)

80 małych pierniczków
Kalorie: 24 kcal
Białko: 0,5 g
Tłuszcze: 0,25 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

500 g batatów (waga przed ugotowaniem, po obraniu)
2 szklanki mąki kasztanowej
1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
12 daktyli świeżych (możesz użyć suszonych, ale dokładnie namocz przez zmiksowaniem)
2 opakowania naturalnej przyprawy do piernika (uwaga na skład)
4 łyżki siemienia lnianego
mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta (owsiana, ryżowa, pszenna - jaką wolisz)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN