Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Placki z cukinii z sosem czosnkowym - bez laktozy

10-03-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
cukinia
Czas przygotowania: 45 minut
6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI:
1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól, pieprz, tymianek

DO SMAŻENIA: oliwa z oliwek

SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników - placki możesz wykorzystać również do mięsa - idealnie połączy się z rybą

WYKONANIE:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut
  2. Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw
  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody,  dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego
  4. Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek 
  5. Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy
  6. Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj

wege placki

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz