Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-09-18

Pomidory koktajlowe w ziołowej zalewie

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

1 kg pomidorów koktajlowych
2 szt papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek świeżej bazyli
3 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach
łyżka suszonego oregano
łyżka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
 
ZALEWA:
3 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego naturalnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
kilka listków laurowych
2 łyżki gorczycy


Gdy w ogrodzie masz ogrom drzewek z pomidorkami, które obficie obrodziły  i nie wiesz już co z nimi zrobić... zamknij ich smak w słoiku....

Znajdziesz tu przepis na aromatyczną zalewę ziołową, która nadaje wyjątkowy smak pomidorkom, po które będziesz chciał sięgać zimą. Zapraszam w imieniu mojej Mamy, która jest autorem poniższego przepisu, a my dzięki niej możemy wcinać w styczniu te pyszności - tak, Mama powiela ten przepis już od kilku lat.

 

POMIDORKI KOKTAJLOWE W ZALEWIE ZIOŁOWEJ

WYKONANIE:

  1. Pomidorki nakłuj  w kilku miejscach wykałaczką

  2. Włóż do słoików. Do każdego dodaj: kilka ziaren pieprzu, dwa ząbki czosnku, dużą szczyptę oregano i ziół prowansalkich, bazylię, płatki papryki chili.

  3. Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, liść laurowy, gorczycę, na koniec ocet i zagotuj

  4. Do każdego słoika wlej łyżeczkę oliwy i uzupełnij przygotowaną zalewą. Dobrze zakręć.

  5. Pasteryzuj 10-15 minut

 

Wykorzystuję je do sałatek, tworzę z nich pastę miksując z tofu (możesz zamienić na twaróg), czasami rzucam na pizzę czy tosty, pomysłów jest tyle ile pomidorków w słoiku.

 

PS. TAK, W PRZEPIS JEST DODATKOWY CUKIER, OD 1 ŁYŻECZKI NA 1 LITR WODY I KILOGRAM POMIDORKÓW NIKOMU SIĘ NIC NIE STANIE, A TEN DODATEK PIĘKNIE PODBIJA SMAK CAŁEJ ZALEWY

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

1 kg pomidorów koktajlowych
2 szt papryczki chilli
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek świeżej bazyli
3 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach
łyżka suszonego oregano
łyżka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
 
ZALEWA:
3 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego naturalnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
kilka listków laurowych
2 łyżki gorczycy


Tagi

ŚNIADANIEPRZEKĄSKABEZ GLUTENUBEZ CUKRUWEGAŃSKIEWEGETARIAŃSKIEBEZ JAJEKWARZYWADOMOWE PRZETWORYDODATKI DO DAŃPOMYSŁ NA
Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis