Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Seleryba w galarecie - wegański przepis

23-12-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
przepisy na święta

SKŁADNIKI:

składniki na selerybę sprawdzisz tutaj SELERYBA

1 litr wywaru z seleryby

1 1/2 łyżki agaru

3 łyżki kukurydzy

2 łyżki groszku konserwowego

1/2 pęczka pietruszki 

 


I to jest dopiero przysmak! Przed przejściem na dietę bezmięsną nigdy nie potrafiliśmy zachwycić się rybą w galarecie... w sumie to przyzwyczajenie wyniosłam już z domu rodzinnego, w którym galaretka musiała być tylko i wyłącznie z kurczaka - ryba do galarety jakoś w ogólnie nie pasowała.

 

Nasze podejście zmieniło się całkowicie po spróbowaniu SELERYBY W GALARECIE - jest obłędna.

 

przepis na święta

 

Jako bazę wykorzystaliśmy oczywiście przepis na SELERYBĘ  który już w ubiegłym roku gościł w naszym świątecznym menu.

 

WYKONANIE:

  • przygotuj seler według przepisu na selerybę KLIK

  • obierz, ugotuj i pokrój w plastry marchewkę, przygotuj groszek, kukurydzę i natkę pietruszki (takie dodatki zazwyczaj dodaje się do galaretek wytrawnych) wyłóz groszkiem, kukurydzą i plastrami marchewki naczynie, na górę połóż kawałki seleryby

  • podgrzej wywar z seleryby, dodaj do niego agar agar i zagotuj

  • przelej wywar do naczynia w którym znajduje się pięknie ułożony seler (selerybka) i wrzuć na wierzch natkę pietruszki

galert

galaretka na święta

SMACZNEGO

Zerknij też przepis na SELERYBĘ PO GRECKU


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz