Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-29

Snickers z naturalnych składników - słodki, pyszny i chrupiący, łatwy w wykonaniu

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

16 batoników
Kalorie: 175 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 18 g

SKŁADNIKI

SPÓD:
200 g mąki z orzechów arachidowych
40 g płatków jaglanych
20 g pestek słonecznika 
20 g oleju kokosowego
woda z moczenia daktyli


KARMEL:
20 sztuk daktyli suszonych
80 g masła orzechowego
woda z moczenia daktyli
50 g orzechów arachidowychszczypta soli
CZEKOLADOWY WIERZCH:
80 g gorzkiego kakao
20 g oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka sojowegoszczypta soli


Długi czas zabierałam się za zrobienie domowego batona snickers. Przeglądałam wiele internetowych inspiracji, jednak nieustannie na tym się kończyło. Nie miałam ochoty na bawienie się czekoladą, oblewaniem batona masą i kombinowaniem nad tym by wyglądał jak prawdziwy snickers z reklamy. Wybrałam więc łatwiejszy sposób na jego wykonanie używając do tego silikonowej foremki z zaczepianymi bokami - bardzo polecam, przydaje się taki sprzęt w domu.

Głównym bodźcem do zrobienia batona snickers była również moja mama, która zakupiła ostatnio mąkę arachidową twierdząc: "zabierz to, nie mogę z tego nic zrobić" (pewnie dlatego, że od razu chciała wypłynąć na głębokie wody bezglutenowych naleśników - dziękujemy Mamusiu).

Jako, że wczoraj miałam wolniejszy wieczór postanowiłam wykorzystać składniki znajdujące się w szafkach i wypróbować ową odrzuconą przez Mamę mąkę i oto powstał LEGALNY BATONY SNICKERS - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, tylko z NATURALNYCH SKŁADNIKÓW, bez półproduktów.

Przyznam nieskromnie, że naprawdę jestem zadowolona z efektu, szczególnie, że jak zawsze kucharzenie było spontaniczne i bez przepisu - całe szczęście już dokładnie notuję ilości używanych składników.

Dzięki nowym opcjom na blogu pokazuję dokładną kaloryczność jednego batonika wraz z podziałem na makroskładniki - tak, przepis jest również dla moich Pacjentów, już jutro znajdzie się w nowych jadłospisach :)

Przejdźmy do szczegółów - zapraszam po przepis na:

Snickers z naturalnych składników

domowy snickers body idea

WYKONANIE:

  1. Zalej daktyle ciepłą wodą i pozostaw na ok. 30 minut
  2. Mąkę arachidową, płatki jaglane i pestki słonecznika zmiksuj na gładko blenderem
  3. Dodaj do masy olej kokosowy, ponownie zmiksuj, w razie gdyby masa była zbyt sucha dolej wody z daktyli - masa musi się dobrze kleić
  4. Wyłóż dno foremki - u nas silikowana prostokątna foremka i dobrze dociśnij
  5. Włóż foremkę do zamrażarki i przejdź do robienia karmelu
  6. Odsączone daktyle umieść w kielichu malaksera / blendera i dodaj do nich masło orzechowe, dokładnie zmiksuj
  7. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i zwarta dolej wody z daktyli - dolewałam na oko chcąc by masa się dobrze kleiła i lekko ciągnęła (jak karmelek)
  8. Wyłóż masę karmelową na wcześniej przygotowany i zamrożony spód, ponownie schowaj do zamrażarki
  9. Zajmij się przygotowaniem czekoladowego wierzchu (w razie potrzeby możesz roztopić gorzką czekoladę dodając do niej mleko roślinne lub olej)
  10. W kąpieli wodnej roztop olej kokosowy, dodaj do niego kakao, mleko (może być inne roślinne niekoniecznie sojowe) i odrobinę wody z daktyli (by osłodzić)
  11. Mieszaj powoli tak by wszystkie składniki się połączyły
  12. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wysyp na nią orzechy arachidowe - lekko dociśnij łyżką
  13. Gdy masa czekoladowa będzie już gotowa wylej ją na wierzch i ponownie schowaj do zamrażarki na ok. 10 minut, później przenieś do lodówki

przygotowanie snickers

przygotowanie masy snickers

daktylowy karmel

warstwa do snickersa

snickers domowy body idea

Nasz baton stał całą noc w lodówce, niestety górna warstwa popękała (pewnie czegoś za dużo lub czegoś za mało). Miał być piękny, estetyczny i jak z reklamy, ale jest przegemahiperpowerpyszniasty i to najważniejsze - a pęknięcia podobno dodają mu charakteru :) aaaa, a karmel smakuje jak PRAWDZIWY KARMEL :)

Jest słodki - a zawiera tylko daktyle, jest chrupiący - a zawiera tylko orzechy i mąkę orzechową, jest w pełni naturalny - bo nie zawiera niepotrzebnych spulchniaczy, ulepszaczy i innych cudactw by leżeć na półce 2 lata zanim go ktoś kupi.

Przechowuj baton w lodówce, najlepiej na talerzu przykrytym papierem. Uwaga bo szybko znika - mina poczęstowanych gości bezcenna - fajnie nieć radość dając słodycz :)

batonik czekoladowy

batoniki body idea

domowe batony naturalne

SMACZNEGO wszystkim wielbicielom czekolady, batoników i orzeszków :)


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

16 batoników
Kalorie: 175 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 18 g

SKŁADNIKI

SPÓD:
200 g mąki z orzechów arachidowych
40 g płatków jaglanych
20 g pestek słonecznika 
20 g oleju kokosowego
woda z moczenia daktyli


KARMEL:
20 sztuk daktyli suszonych
80 g masła orzechowego
woda z moczenia daktyli
50 g orzechów arachidowychszczypta soli
CZEKOLADOWY WIERZCH:
80 g gorzkiego kakao
20 g oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka sojowegoszczypta soli


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN