Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Soczewicowe kotlety z cukinią

02-08-2015 Body Idea Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
kotlety body idea

Składniki:

1 średnia cukinia żółta
1 średnia cukinia zielona
1 cebula biała
2 marchewki
2 pietruszki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka mielonego kminku
Sól, pieprz
1 łyżka smalcu z kaczki
Siekana natka pietruszki


Kolejny hit - przepyszne, sycące, ostre i chrupiące kotlety soczewicowe z cukinią.

 

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na 15 min i odsączamy z wody. Wymoczoną dobę wcześniej soczewicę gotujemy ok. 30 minut i odsączamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulkę drobno siekamy i smażymy na smalcu z kaczki. Do smażonej cebulki dodajemy startą marchewkę i pietruszkę i dusimy pod przykryciem do miękkości i całkowitego odparowania wody. Dodajemy soczewicę, przyprawiamy i dodajemy startą cukinię. Łączymy masę, formujemy dłońmi kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy siekaną natką pietruszki.

Smacznego


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz