Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i z marchewką

12-06-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
młoda kapusta
Czas przygotowania: 10 minut
10
Kalorie: 106 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany: 16,2 g

SKŁADNIKI:

1  główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)

1 młoda cebulka

2 marchewki

1 duży pęczek koperku

SOS:

1 łyżka soli

2 łyżki świeżo mielonego pieprzu

2 łyżki  oliwy z oliwek nierafinowanej 

2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego

1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)

1 łyżka soku z cytryny


Wracam do Was ze wspaniałym przepisem na przepyszną surówkę z młodej kapusty.

Wiosna - i już prawie lato - to wspaniały czas na niesamowitych warzyw i owoców. Bazarkowe stragany aż uginają się po ferią barw, smaków i tekstur, które różnorodnie możecie wykorzystać w swojej kuchni.

Jak to zawsze bywa najlepsze pomysły to te NAJPROSTSZE pomysły, taki też będzie poniższy przepis -  SMAK GWARANTOWANY.

 

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

 

WYKONANIE:

  • Przekrój kapustę na cztery ćwiartki, poszartkuj drobno pozostawiając głąb (możesz go schrupać, jest jeszcze mięciutki i wspaniały w smaku)

  • Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach

  • Koperek drobno posiekaj

  • Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę

*tak przygotowaną surówkę możecie przechowywać do 3-4 dni, jednak rzadko pozostaje na tak długo

 

SMACZNEGO

 

PS. Tak, pasuje do wszystkiego :) (tutaj: szparagi smażone z boczniakami, natka, oliwa do tego gotowany kalafior)

 


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz