Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-06-12

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i z marchewką

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut

10 porcji
Kalorie: 106 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany: 16,2 g

SKŁADNIKI:

1  główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)
1 młoda cebulka
2 marchewki
1 duży pęczek koperku

SOS:

1 łyżka soli
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki  oliwy z oliwek nierafinowanej 
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)
1 łyżka soku z cytryny


Wracam do Was ze wspaniałym przepisem na przepyszną surówkę z młodej kapusty.

Wiosna - i już prawie lato - to wspaniały czas na niesamowitych warzyw i owoców. Bazarkowe stragany aż uginają się po ferią barw, smaków i tekstur, które różnorodnie możecie wykorzystać w swojej kuchni.

Jak to zawsze bywa najlepsze pomysły to te NAJPROSTSZE pomysły, taki też będzie poniższy przepis -  SMAK GWARANTOWANY.

 

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

 

WYKONANIE:

  • Przekrój kapustę na cztery ćwiartki, poszartkuj drobno pozostawiając głąb (możesz go schrupać, jest jeszcze mięciutki i wspaniały w smaku)

  • Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach

  • Koperek drobno posiekaj

  • Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę

*tak przygotowaną surówkę możecie przechowywać do 3-4 dni, jednak rzadko pozostaje na tak długo

 

SMACZNEGO

 

PS. Tak, pasuje do wszystkiego :) (tutaj: szparagi smażone z boczniakami, natka, oliwa do tego gotowany kalafior)

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

10 porcji
Kalorie: 106 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 4,1 g
Węglowodany: 16,2 g

SKŁADNIKI:

1  główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)
1 młoda cebulka
2 marchewki
1 duży pęczek koperku

SOS:

1 łyżka soli
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki  oliwy z oliwek nierafinowanej 
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)
1 łyżka soku z cytryny


Tagi

OBIADKOLACJAPRZEKĄSKABEZ CUKRUBEZ LAKTOZYBEZ JAJEKWARZYWADOMOWE PRZETWORYRAWPOMYSŁ NAII ŚNIADANIE
Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI: