Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Pieczone szaszłyki z warzyw i tofu

13-03-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
piramidki z warzyw
Czas przygotowania: 30 minut
2
Kalorie: 366 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 24,2 g
Węglowodany: 24,5 g

SKŁADNIKI
2 pomidory
1 bakłażan
100 g tofu naturalnego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra


Warzywa to genialny składnik diety, niestety dla wielu osób stanowi wielką trudność ich codzienne zjadanie. Gotowanie na parze, smażenie, pieczenie, blendowanie, zupy, sałatki, surówki itd. pomysłów jest wiele... u typowych "tadków niejadków" należy korzystać ze wszystkich możliwych opcji, które tylko przyjdą do głowy,

Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad czy kolację - niska ilość węglowodanów, spora ilość białka i witamin.

WARZYWNE PIRAMIDKI BAKŁAŻANOWO - POMIDOROWE Z TOFU

pieczone tofu z warzywami

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz warzywa, bakłażana i pomidora pokrój na grube plastry, dopraw według uznania
  2. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą do momentu wytworzenia żelka, który stosujemy jako zamiennik jaja
  3. Tofu pokrój na plastry, przypraw według uznania
  4. Plastry bakłażana obtocz w siemieniu lnianym i mące z ciecierzycy,  usmaż na oliwie z oliwek
  5. Nadziewaj na długie wykałaczki do szaszłyków na przemian - bakłażan w cieście, pomidor, tofu, stwórz - 2-3 warstwy z wymienionych składników
  6. Delikatnie polej oliwą z oliwek wszystkie piramidki
  7. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut

piramidki z bakłażanem

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz