Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Wegańskie gofry dla Alergika - bez jajek, bez glutenu bez mleka

14-03-2017 Body Idea Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
gofry body idea

Składniki:
150 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
1 szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
1,5 szklanki wody mineralnej
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
do smaku (cynamon lub kakao - według uznania)


Obiecaliśmy podzielić się przepisem po zakończeniu testów, jednak mały Tymon - nasz naczelny gofrożerca jest bardzo wymagającym Pacjentem. Chcieliśmy więc dopracować wszystkie najmniejsze szczegóły. Tak oto udało się zaproponować gofry dla całej Rodziny - by zawsze uśmiechnięta Mama nie musiała przygotowywać 3 różnych ciast

 

 

 

WYKONANIE:

  1. Mąki przesiewamy i łączymy razem.

  2. Dodajemy sodę i sól.

  3. Wlewamy wodę i mleko roślinne, łączymy w całość.

  4. Masa konsystencją ma przypominać śmietanę.

  5. Odstawiamy na 15 - 20 minut, aż pojawią się na górnej warstwie pęcherzyki.

  6. Rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy chochlę ciasta.

  7. Pieczemy ok 6-7 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Tymon (mój mały Pacjent) wybrał - maliny, płatki kokosa i roztopioną gorzką czekoladę - wie co dobre.

Gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - wyszły naprawdę super!

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i sportowym, mgr fizjoterapii i certyfikowanym trenerem personalnym. Na co dzień pracuję w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuję ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz