Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-03-14

Wegańskie gofry dla Alergika - bez jajek, bez glutenu bez mleka

WegańskiBezglutenowySłodki


Składniki

150 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
1 szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
1,5 szklanki wody mineralnej
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta solido smaku (cynamon lub kakao - według uznania)


Obiecaliśmy podzielić się przepisem po zakończeniu testów, jednak mały Tymon - nasz naczelny gofrożerca jest bardzo wymagającym Pacjentem. Chcieliśmy więc dopracować wszystkie najmniejsze szczegóły. Tak oto udało się zaproponować gofry dla całej Rodziny - by zawsze uśmiechnięta Mama nie musiała przygotowywać 3 różnych ciast

 

Nie znam osoby, która nie lubiłaby gofrów! A co jeśli masz nietolerancję glutenu, a nadal tęsknisz za smakiem gofrów? Zrób gofry bez glutenu, są naprawdę banalne w wykonaniu, a smakiem nie odbiegają od oryginału.

 

BEZGLUTENOWE GOFRY DLA ALERGIKA

 

 

WYKONANIE:

  1. Mąki przesiewamy i łączymy razem.

  2. Dodajemy sodę i sól.

  3. Wlewamy wodę i mleko roślinne, łączymy w całość.

  4. Masa konsystencją ma przypominać śmietanę.

  5. Odstawiamy na 15 - 20 minut, aż pojawią się na górnej warstwie pęcherzyki.

  6. Rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy chochlę ciasta.

  7. Pieczemy ok 6-7 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Tymon (mój mały Pacjent) wybrał - maliny, płatki kokosa i roztopioną gorzką czekoladę - wie co dobre.

Gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - wyszły naprawdę super!

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!