Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Wegańskie lody czekośliwka

11-02-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
lody, śliwka, czekolada
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Kalorie: 3731,3
Białko: 35,9 g
Tłuszcze: 203,6 g
Węglowodany: 423,6 g

SKŁADNIKI:

1 l mleka kokosowego (u nas Real Thai)
3 słoiczki dżemu czekośliwka - ok 700g dżemu
6 mrożonych bananów
5 suszonych śliwek
5 łyżek suszonego ziarna kakao


Domowe znaleziska pozwalają na uruchomienie wyobraźni... tak oto podczas przeprowadzki natknęliśmy się na zapomniane dawno dżemy, które wekowaliśmy w roku ubiegłym - boska czekośliwka (kakao, banan, śliwka).  Jako, że w naw prezencie mleko kokosowe (którego od dłuższego czasu nie było w naszej kuchni i którego używamy bardzo rzadko) postanowiliśmy zrobić domowe lody czekośliwka - tak, wyszły przepyszne!

 

WEGAŃSKIE LODY O SMAKU

CZEKO-ŚLIWKA

 

WYKONANIE:

  • Do blendera wrzucamy mrożone banany, przekładamy gęstą część śmietanki z mleka (mleko musi stać w lodówce przez noc) i dżem.

  • Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do dużej misy (porcja była ogromna - wystarczyła na 5 razy i obdarowanie najbliższych).

  • Do misy dodajemy pokrojoną śliwkę i ziarna surowego kakao, mieszamy całość.

  • Przelewamy do foremki, którą wkładamy do lodówki na ok 3-4 h

 

Lody są niesamowicie kremowe, słodkie dzięki bananom i lekko kwaśne dzięki śliwce - oba smaki idealnie się równoważą.

 

Tym razem nie podaję wartości kalorycznej dla pojedynczej porcji, a dla całości lodów. Są tłuste, słodkie i kaloryczne, a więc nie przesadzajcie z ilością w miseczce :)

Smacznego :)


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz