Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Rogaliki dla alergika - bez glutenu i bez jajek - wegańskie

30-01-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
rogale bez glutenu
Czas przygotowania: 45 minut
16 mini rogalików, jeden zawiera:
Kalorie: 135 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 24 g

 

 


Wielkimi krokami zbliża się TŁUSTY CZWARTEK... co zrobić, podać, wymyślić by smakowało i nie szkodziło? :) Ani fałdkom, nad którymi wszyscy ochoczo pracują od 1 stycznia ani tym bardziej alergikom, którzy muszą wyeliminować ze swojego menu gluten, jaja i mleko?

Po kilku próbowach w końcu stworzyłam naprawdę smaczne rogaliki z daktylowo - orzechową masą (masa jest boska nad kształtem rogali muszę jeszcze popracować).

Rogale są naprawdę proste w wykonaniu, kruche i słodkie, a więc idealne również dla dzieci :)

rogale bez glutenu

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI 

CIASTO:
200 g mąki ziemniaczanej
120 g białej mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
+ odrobina do podsypywania podczas wałkowania
2 łyżki siemienia lnianego
ciepła woda
1/2 - 3/4 szklanki mleka roślinnego
10 g świeżych drożdży
ziarenka wanilii
3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego

NADZIENIE:
10  suszonych daktyli
4 łyżki mleczka kokosowego (stałej części)
5 łyżek mąki z orzechów arachidowych (lub masła orzechowego)

WYKONANIE:

  1. Mąki przesiej, zagotuj mleko i dodaj do niego drożdże z 1 łyżka ksylitolu, odstaw
  2. Zmiel siemię lniane i zalej gorącą wodą, odstaw do utworzenia kleiku
  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie: daktyle (jeśli używasz suszonych to zalej wodą na ok 15 minut), mleczko kokosowe i mąkę zmiksuj za pomocą blendera - do momentu powstania spójnej masy.
  4. Do mąk dodaj ksylitol zmielony na puder, wanilię,  olej, a także kleik z siemienia i wyrośnięte drożdże
  5. Połącz wszystkie składniki i pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia
  6. Po upłynięciu 30 - 40 minut podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj na kształ koła.
  7. Nożem wytnij trójkąty i nakładaj na brzeg nadzienie.
  8. Zawijaj ciasto w rogaliki rozpoczynając od szerszego brzegu z nadzieniem.
  9. Ułóż rogaliki na blaszce wyłozonej papierem i posmaruj z góry mlekiem 
  10. Piecz w 180 stopniach przez ok 25- 30 minut
  11. Pozostaw do wystygnięcia

orzechowe nadzienie

rogal

rogale

rogale na tłusty czwartek

rogale bez glutenu

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz