Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Kolorowa sałatka ze szparagami i kaszą jęczmienną

08-04-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Wegański
Wegetariański
sałatka wiosna warzywa
Czas przygotowania: 15 minut
1
Kalorie: 438 kcal
Białko: 17,4 g
Tłuszcze: 9,2 g
Węglowodany: 66 g

SKŁADNIKI:

70 g kaszy jęczmiennej
150 g szparagów zielonych
100 g czerwonej papryki
50 g kukurydzy
50 g groszku
15 g pestek dyni

 


Wiosna to wspaniały czas. Na bazarze aż roi się od soczystych kolorów i pięknych zapachów. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. Wtedy naprawdę nie trzeba zbyt wiele kombinować w kuchni. Wystarczy łączyć różne kolory, smaki same się komponują.

 

Szparagi to mój coroczny stały punkt kulinarnego uwielbienia. Smakują po prostu gotowane, pieczone, ewentualnie delikatnie podsmażone na oliwie z oliwe. Nie są wymagające  :) 

 

SZPARAGI to skarbnica wszelkich witaminowych dobroci. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C, E, beta-karoten, a także fosfor, wapń i potas. Do tego są nisko kaloryczne - 100 g zawiera tylko 17 kcal!

 

Chrup na zdrowie - szczególnie, gdy w końcu zapłacimy za nie w normalą cenę - ok 5 zł za 500 g a nie 19 zł jak było to do tej pory...

 

Zapraszam po przepis na PYSZNĄ KOLOROWĄ SAŁATKĘ

szparagi

WYKONANIE:

1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu
2.Ugotuj szparagi.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw do smaku: sól morska, pieprz, kumin, kurkuma, słodka papryka

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz