Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-04-08

Kolorowa sałatka ze szparagami i kaszą jęczmienną

WegańskiWegetariański


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 438 kcal
Białko: 17,4 g
Tłuszcze: 9,2 g
Węglowodany: 66 g

SKŁADNIKI

70 g kaszy jęczmiennej
150 g szparagów zielonych
100 g czerwonej papryki
50 g kukurydzy
50 g groszku
15 g pestek dyni
 


Wiosna to wspaniały czas. Na bazarze aż roi się od soczystych kolorów i pięknych zapachów. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. Wtedy naprawdę nie trzeba zbyt wiele kombinować w kuchni. Wystarczy łączyć różne kolory, smaki same się komponują.

 

Szparagi to mój coroczny stały punkt kulinarnego uwielbienia. Smakują po prostu gotowane, pieczone, ewentualnie delikatnie podsmażone na oliwie z oliwe. Nie są wymagające  :) 

 

SZPARAGI to skarbnica wszelkich witaminowych dobroci. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C, E, beta-karoten, a także fosfor, wapń i potas. Do tego są nisko kaloryczne - 100 g zawiera tylko 17 kcal!

 

Chrup na zdrowie - szczególnie, gdy w końcu zapłacimy za nie w normalą cenę - ok 5 zł za 500 g a nie 19 zł jak było to do tej pory...

 

SAŁATKA Z KASZĄ I SZPARAGAMI

szparagi

WYKONANIE:

1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu
2.Ugotuj szparagi.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw do smaku: sól morska, pieprz, kumin, kurkuma, słodka papryka

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja
Kalorie: 438 kcal
Białko: 17,4 g
Tłuszcze: 9,2 g
Węglowodany: 66 g

SKŁADNIKI

70 g kaszy jęczmiennej
150 g szparagów zielonych
100 g czerwonej papryki
50 g kukurydzy
50 g groszku
15 g pestek dyni
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN